Miért fontos a kutyák ivartalanítása?

A menhelyek és az állatvédő szervezetek nem győzik hangsúlyozni az ivartalanítás fontosságát. De miért ennyire lényeges ez?

Az állatvédő szervezetek azok, akik a legtöbb kóbor kutyával találkoznak – természetesen, hiszen a gazdátlan állatokon való segítés a munkájuk. Viszont az árva kutyák száma ma már annyira megnövekedett, hogy a legtöbb menhely folyamatos teltházzal a működik, és komoly logisztikát igényel az, hogy az újabb kidobott ebeken, vagy akár magára hagyott teljes kiskutya almokon tudjanak segíteni.

Így ezek a szervezetek több éves tapasztalattal maguk mögött mondják: az ivartalanítás a leghatékonyabb mód arra, hogy csökkentsük a gazdátlan állatok számát.

Ha nem kívánod tenyészteni a kutyád (a szaporító és a tenyésztő közötti különbségről bővebben ide kattintva olvashatsz), akkor érdemes ivartalaníttatnod a kedvenced. És nemcsak a nem kívánt szaporulat elkerülése érdekében! Tudtad, hogy ennek a rutinműtétnek köszönhetően akár komoly egészségügyi problémák is megelőzhetőek?

Kan és nőstény kutyák esetében is megelőzhetőek ivarszervi betegségek, rákbetegség.

Tüzelési időszakban a kan kutyák gyakran elszöknek otthonról, útjuk során pedig összeverekedhetnek más kan kutyákkal, baleset éri őket a forgalmas utcákon, vagy valaki befogadja őket, akinek nincs szándékában az eredeti gazdi után kutatni – ez mind megelőzhető az ivartalanítással.

Ha úgy döntöttél, csatlakozol a felelős gazdik közé, és Te is ivartalaníttatod a kedvenced, akkor keresd fel állatorvosod, aki tájékoztat majd minden fontos tudnivalóról a műtéttel kapcsolatban.

Forrás: ivartalanitas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük