Tudod, mennyi veszély leselkedik a kutyádra tavasszal?

A tavasz igazán kellemes évszak a kutyások számára: a jó időben kirándulhatunk, nagy sétákat tehetünk a természetben, és egyszerűen csak élvezhetjük a napsütést – vagy nem?

Minden évszaknak van valami olyan különlegessége, ami speciális óvintézkedéseket jelent a kutyások számára. A cikksorozat, melyben ezeket összegyűjtve elolvashatod szezonális veszélyek névre hallgat – ennek tavaszi kiadását az alábbiakban olvashatod.

Növények

Az ébredező természetben találkozhatunk olyan növényekkel is, melyek mérgezőek a kutyák számára. A séták során figyeljünk oda, hogy kedvencünk ne kóstoljon meg növényeket, de a saját kertünkbe se ültessünk olyan virágokat, amelyek veszélyesek lehetnek számára: ilyen például a begónia, a nárcisz, a százszorszép, és a hortenzia. (Forrás és teljes lista: itt)

Növényápolás

A tavasz beköszöntével sokaknak a kertrendezéshez is kedve támad. Azonban a gyomirtókkal és a növényvédő szerekkel bánjunk óvatosan, győződjünk meg róla, hogy kutyánk semmiképpen sem férhet hozzá, ugyanis ezek a mérgező szerek akár néhány órán belül halált okozhatnak! A mérgezés általános tünetei a hányás, a hasmenés, a száj és a nyelv színének változása, nyáladzás, légzési problémák és remegés. Ha ezeket tapasztaljuk, azonnal forduljunk állatorvoshoz!

Kullancsok

A kullancsok újabban az év egyik szakaszában sem pihennek, mindig ott leselkednek kedvenceinkre, ám a két nagy kullancsszezon tavasszal és ősszel van. Ilyenkor fokozottan figyeljünk a megelőzésre, és érdemes a séták után átvizsgálni kutyusunkat kullancsok után kutatva. Érdemes az élősködök ellen valamilyen megelőzésre szolgáló szert használni. Ma már nagyon sok alternatíva közül válogathatsz: nyakörv, cseppek, tabletta, sőt, akár természetes anyagok segítségével is védheted kedvenced a kullancsokkal szemben.

Bolhák

Ahogy szinte minden élőlény, a bolhák is élénkebbek tavasszal. Ma már a legtöbb készítmény egyszerre a véd a bolhák, kullancsok, sőt, akár még a szúnyogok ellen is.

Szúnyogok

Fontos, hogy a szúnyogok ellen is védekezzünk, hiszen általuk terjed a szívférgesség. 2009 előtt Magyarországon csak egy-egy esetben diagnosztizáltak kutyákat ezzel a betegséggel, azonban a klímaváltozás következtében egyre gyakoribb hazánkban is. A betegség nagyon súlyos, mégis sajnos sok gazdi keveset tud róla – így vélekednek erről a Szívvel, féreggel kampány vezető is. A kampányról és a vezetők személyes tapasztalatairól a szívféreggel kapcsolatban ide kattintva olvashatsz.

Méhek

A rovaroknál maradva a méhek a következő említésre méltó veszélyforrások. Mindenki tudja, hogy a méhek nagyon fontos munkát végeznek a növények beporzásakor, és hagyni is kell őket, hogy tegyék a dolgukat – ám a legtöbb kutyus előszeretettel vadász a repülő rovarokra, ilyenkor történnek a csípések. A csípések súlyossága változó lehet, attól függően, hogy kedvencünket hol érte a szúrás, és, hogy mutat -e allergiás reakciót a kutyánk. Szedjük ki a fullánkot, borogassuk a sérült területet, és figyeljük az ebet: ha légzési nehézségeket, duzzadást, nyáladzást tapasztalunk, azonnal forduljunk állatorvoshoz, ugyanis ezek az anafilaxiás sokk tünetei. (Forrás: dogtime.com)

Tüzelés

A szuka kutyák évente kétszer tüzelnek, általában tavasszal és ősszel. Ilyenkor a kan kutyák hajlamosabbá válnak a szökésre, amely során számos veszély fenyeget rájuk. Ezért is érdemes a kedvencünket ivartalaníttatni. Erről ide kattintva bővebben olvashatsz.

Kellemes és balesetmentes tavaszt minden kedves olvasónak és kutyáiknak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük