Kutyaelsősegély: „Nem mindegy, milyen állapotban tudjuk eljuttatni kutyánkat az állatorvoshoz”

Ha egy kutya tartására vállalkozunk, sok mindenre fel kell készülnünk. A felelős állattartás számos óvintézkedést foglal magában, azonban az esetleges balesetekre való felkészülésről sokan megfeledkeznek. Ezért is indította el Kis Anna a Kutyaelsősegély – Nyújts segítő mancsot! programot.

Fotó: a Kutyaelsősegély Facebook-oldala

„Az egyik kutyámat ért komolyabb baleset során tapasztalt tehetetlenségem és információhiányom indította el bennem a kutatási vágyat a kutyaelsősegély iránt. Mint kiderült, itthon eddig még nem foglalkoztak ezzel a témával, ilyen jellegű kiadvány nem létezett. Azonban külföldön már évtizedekkel korábban felismerték az elsősegély fontosságát az állatok esetében is, ezért több erre vonatkozó kiadvány, tanfolyam közül tudtam választani annak érdekében, hogy egy esetleges újabb probléma esetén felkészült legyek. Majd úgy gondoltam, hogy ez a tudás a hazai kutyagazdik ismeretanyagából sem hiányozhat, így született meg a könyvírás, majd a tanfolyam gondolata.” – nyilatkozta Kis Anna.

Könyvet írt, melyben – dr. Mező Tibor állatorvos lektorálásával – összefoglalta a nemzetközi szakirodalomban általa végzett kutatások információit, az angol és amerikai tanfolyamokon, valamint az állatorvosi asszisztensi képzésen megszerzett tudását, gazdik számára könnyen érthető formában. Az egyes elsősegély gyakorlatok kivitelezését lépésről lépésre olvashatjuk a könyvben, mindezt fényképes illusztrációkkal és táblázatokkal kiegészítve. „Gazdibarát” – így fogalmazott Kis Anna – „Mindenki által könnyen követhető és csak a gazdi által elvégzendő feladatokat mutatja be, amelyeket érdemes tudni vészhelyzet esetén. Nagyon fontos hangsúlyoznom, hogy természetesen ezzel az ismeretanyaggal egyetlen esetben sem helyettesíthető a haladéktalan állatorvosi ellátás. Minden lelkiismeretes gazdinak ajánlom a könyvet, hiszen kutyánk számít ránk jóban és rosszban egyaránt.”

Azt is kifejtette, sajnálattal tölti el, hogy Magyarországon még hosszabb időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a kutyatartók felismerjék az elsősegély fontosságát. Kis Anna szerint ez a felelős állattartás elengedhetetlen eleme: „A legnagyobb odafigyelés és gondoskodás ellenére is sajnos bármikor megtörténhet a baj, és ilyenkor nincs idő pánikolni. Ha tudjuk, hogy az adott helyzetben mi a teendő, ezzel akár megmenthetjük kedvencünk életét.”

Fotó: a Kutyaelsősegély Facebook-oldala

Az itthoni állattorvosi ügyeletet hiányosságai miatt is fontosnak tartja, hogy a gazdik tanuljanak kutyaelsősegélyt: „Természetesen az a legjobb, ha ezek alkalmazására nincs szükség. Azonban, ha mégis bekövetkezik a baj, jó, ha tudunk mihez nyúlni, és vannak ismereteink arról, hogyan lehet segíteni az adott helyzetben az állatorvosi ellátást megelőzően. Főként, miután az állatorvosi ügyelet már hosszú ideje nagyon sok helyen megoldatlan és hosszabb időbe telik, amíg a gazdi eljut a kutyájával egy ügyeletet adó állatorvosi rendelőbe éjjel vagy hétvégén.”

A kutyaelsősegély ismeretek terjesztésének fő eszköze a már említett könyv, de Kis Anna személyes tanfolyamok formájában is tart előadásokat a témával kapcsolatban. Az általa tartott képzések során a gyakorlati ismeretekre helyezi a hangsúlyt, gazdikra szabva az anyagot. 

Tanfolyam 2018-ban, Budapesten. Fotó: a Kutyaelsősegély Facebook-oldala.

Ezek az előadások a koronavírus miatt jelenleg szünetelnek: „Évekig tartottam tanfolyamokat országszerte, sok száz érdeklődő részvételével. Sajnos a kialakult vírushelyzet miatt már jó ideje nem lehetséges ilyen jellegű képzések szervezése, és egyelőre nem lehet tudni, mikor lesz majd erre ismét lehetőség. Addig is a könyv tud segítséget nyújtani a gazdiknak.”

Vannak olyan esetek, amikor a megszerzett tudás önmagában nem elég. Egyes sérülések ellátásához szükségünk van bizonyos eszközökre. Ezért Kis Anna állatorvosi segítséggel összeállított egy elsősegélycsomagot is a kutyák számára, melyet a program honlapján lehet megrendelni. 

Mindez már hat éve tart. Anna azt mondja, sok pozitív visszajelzést kap munkájával kapcsolatban, és ez örömmel tölti el. Szívesen emlékszik vissza például egy mérgezéses esetre, amikor is az általa nyújtott ismeretanyag életmentőnek bizonyult: „A gazdi pontosan tudta, mit kell tennie, még mielőtt rohantak a kutyával az állatorvoshoz, és ezzel a kiskedvenc túlélési esélyei jelentős mértékben javultak.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük