Az űrhajózás világnapja – Lajka

Április 12-én ünnepeljük az űrhajózás világnapját, hiszen 1961-ben ezen a napon járt először ember a világűrben: Föld körüli pályára bocsátották a világ első embert szállító űrhajóját, fedélzetén Jurij Gagarinnal. De tudtad, hogy kutya már évekkel ezelőtt járt az űrben?

Lajka, a kutya volt az első élőlény aki Föld körüli pályára állt, 1957-ben.

A kép forrása: Wikipédia

A keverék kutya Moszkva utcáin kóborolt, majd sintértelepre került, ahonnan később kísérleti alanynak választották. Lajka az űrutazásával igazi hőstettet hajtott végre: az űrhajónak, amiben utazott (Szputnyik–2) nem volt visszatérő egysége, így egyértelmű volt, hogy a halál vár rá. Az eb néhány óra után pusztult el, így bebizonyította, hogy egy élőlény képes kibírni az út körülményeit és a súlytalanságot. 

Helyénvaló volt az állatkísérlet?

Visszatekintve Lajka történetére több állatvédelmi kérdés felvetésére is okot ad az esemény, főleg úgy, hogy nem lehet tudni pontosan, mi történt a kutyával. Az biztos, hogy egyenesen a halálba küldték, de arról, hogy pontosan mi okozta a halálát, több verzió is kering: először oxigénhiánynak tudták be az elpusztulását, később eutanáziáról nyilatkoztak, majd a kabin túlmelegedéséről cikkeztek. A történtek legfrissebb megítélése egy, a kutatásokban részt vett tudós nyilatkozata: 2002-ben azt állította, hogy 7 óra elteltével már semmilyen jelet nem kaptak a műholdról.

Az űrutazást megelőző időszak is hagy kivetnivalót maga után. Feltehetően Lajka (és egyébként vele együtt más kutyák) kiképzése sem zajlott az állatvédelemnek megfelelő módon. Különböző forgatókönyvek keringenek a tréningről kisebb-nagyobb valóságalappal, melyek szerint az ebek kifejezetten rosszul viselték az űrutazás körülményeihez való hozzászoktatást.

Mindenestre az egykori kóbor kutya beírta magát a történelembe. Két helyen és szobrot emeltek emlékére: a moszkvai katonai repülési és űrkutatási orvostudományi intézet közelében, valamint Krétán.

Forrás: Wikipédia

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük