A Föld napja alkalmából

2009-ben nyilvánította április 22-ét a Föld világnapjává az ENSZ. A nap célja felhívni a figyelmet környezetünk védelmére – mely évről évre egyre fontosabb.

Rohamos tempóban pusztul a környezetünk: erre hívta fel a figyelmet 2020-ban a híres természettudós, David Attenborough Egy élet a bolygónkon című filmje, melyben meglepő tanúvallomást tesz: a 94 éves Attenborough már huszonéves kora óta természetfilmek készítésével foglalkozik, így a saját szemével látta, milyen pusztuláson ment keresztül a Föld néhány évtized alatt. A film személyes történetekkel és lenyűgöző képi világgal elrettentő képet fest a környezet szennyezéséről – ám Attenborough szerint még nincs minden veszve. Ha most cselekszünk, még van esély arra, hogy visszaszorítsuk a pusztulást.

És mit tehetsz ennek érdekében?

A vadon élő állatok az idő elteltével egyre inkább a kihalás szélére kerülnek – vagy már el is tűntek a Föld felszínéről. Számos alapítvány folytat fajvédelmi tevékenységet, például a WWF, csakhogy az egyik legnagyobb szervezet kerüljön említésre. Az ő munkájukat leginkább adományokkal tudjuk segíteni, de a napi rutinunk megváltoztatásával mi magunk is megakadályozhatjuk az állatok pusztulását. A globális felmelegedés következtében egyre több állat veszti el otthonát, vagy a drasztikus éghajlatváltozáshoz nem tud alkalmazkodni a szervezete, így fontos, hogy megállítsuk, vagy legalább csökkentsük a felmelegedés ütemét. Olyan apró változtatásokkal, mint a kerékpár vagy a tömegközlekedés használtával, az energia-felhasználás csökkentésével az otthonunkban, vagy megújuló energiaforrásokra való váltással mi magunk is hozzá tudunk járulni környezetünk megóvásához.

És természetesen az óceánok élővilágáról is említést kell tennünk – sajnos. Szívszorító képek hálóban rekedt teknősökről, műanyag palackba szorult rákokról és nylon szatyorban ragadt halakról – ez mind nem lenne, ha tudatosabban használnánk az ilyen nem lebomló anyagokat. Ma már egyre többen választják a zero waste életmódot, mely során egyáltalán nem termelnek szemetet. Ez egy igazán példaértékű kezdeményezés, de ha ilyen drasztikus változásra nem állunk készen, akkor csak a műanyagfelhasználás csökkentése, és a szelektív hulladékgyűjtés is sokat segíthet.

Az emberek és állatok tökéletes harmóniában tudnának együtt élni – tegyünk érte!

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük