Így lesz egy kölyökből vakvezető kutya

Az elmúlt hetekben több állatokkal kapcsolatos világnapról is olvashattatok a ZED blogon: az űrhajózás világnapjával kapcsolatban Lajka kutya történetével ismerkedhettek meg, legutóbb pedig a Föld napja alkalmából a környezetvédelem fontosságáról tájékozódhattatok.

Április 27-én újabb világnapot ünnepelhetünk: a vakvezető kutyák világnapját. Bizonyára hallottál már arról, hogy milyen komoly képzésen vesznek részt ezek a különleges kutyák, de akkor hogyan is zajlik pontosan a folyamat?

Az első lépés a feladatra alkalmas kiskutyák kiválasztása: két hétig tesztelik az almot ahhoz, hogy ki tudja választani a megfelelő kölyköket. Ezután nevelőcsaládhoz kerülnek, majd 15 hónapos koruk után elkezdődhet a hat hónapig tartó kiképzés. Miután a kutyus teljesítette az életszerű helyzetekre alapuló képzést, egy vizsgán is be kell bizonyítania a tanultakat, mely során a bekötött szemű kiképzőjét kell hibátlanul átvezetnie a különböző akadályokon. Ha ezt sikeresen teljesítette, elkezdheti a gyakorlást a leendő gazdájával. Ez a tanulás legfontosabb szakasza, ugyanis itt dől el, hogy a kutya valóban alkalmas lesz -e a feladatra. Ha minden jól megy, akkor ezután jön egy közlekedésbiztonsági vizsga, és meg is kezdheti a kutya a teljes értékű munkát. 

A vakvezető kutyák a gazdájuk szemei. Hatalmas felelősségük van, de nemcsak a közlekedésben nyújtanak segítséget, hanem igazi lelki társak is. Elfogadják és feltétel nélkül szeretik a látássérült gazdájukat, hűségesek hozzá, és teljesebbé teszik az életüket. A vakokat és gyengénlátókat sajnos gyakran éri diszkrimináció, de a kutyák előítéletek nélkül, tiszta szívből szeretik őket. Ők olyan kutyák, akik szinte a nap minden percét a gazdival töltik, mindehová együtt mennek, így igazán szoros kapcsolat alakul ki köztük.

Ma a látássérült emberek alig 1%-ának van vakvezető kutya az oldalán, ami szomorú, hiszen ők tudják a legnagyobb segítséget nyújtani. A Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány 2006 óta foglalkozik vakvezető kutyák képzésével. A világnap alkamából támogasd áldozatos munkájukat pénzadomyánnyal, önkénteskedéssel, vagy jelentkezz egy kutyus nevelőszülőjének. A támogatás részleteiről ide kattintva tájékozódhatsz. 

Forrás: A Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány honlapja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük